Wednesday, December 7, 2011

Refreshment... Hmmm Segar

Naked Trading

Sejak 1-1-2009, Teknik CSR100 tidak lagi menggunapakai apa2 Indicators (MA, EMA, AO etc.) didalam system tradingnya. Pengamal2 Teknik CSR100 telah kembali kepada CSR100 yang asal -----> The Original CSR100 . Ianya betul2 NAKED TRADING purely based on Price Action. Soalan2 tuan sudah tidak relevant lagi dalam konteks Teknik CSR100. Jangan peningkan kepala anda dengan INFO yang di berikan oleh bermacam-macam INDI. Jom Keep It Simple & Smart.

Entry Rules

Mengikut Rules CSR100 memang di galakkan untuk enter trade pada 2nd Retest dengan SL beberapa pips di bawah atau di atas 1st Retest. Tetapi untuk RISK TAKER, anda di bolehkan untuk enter trade pada 1st Retest dengan tight SL beberapa pips di bawah atau di atas potential SBR/RBS. Pastikan enter pada 1st Retest hanya apabila anda benar2 yakin dengan Setup yang ada. Kiraan R:R, Pin Bar & Fibo Retracement juga boleh di gunapakai untuk membantu entry pada 1st Retest.

Perlu tunggu price close? Terus entry pun boleh jika ianya sampai RBS/SBR pada 2nd Retest dengan SL beberapa pips di bawah atau di atas 1st Retest. Lebih afdal jika kita tunggu candlestick close dahulu pada TF yang kita buat analisa sebelum membuat keputusan untuk enter trade. Jika Pin Bar terbentuk (candlestick reversal), biasanya ia memberikan strong signal untuk enter trade. 

Definition of clean breakouts?
Clean breakout = breakout yang jelas dan nyata di lihat di atas chart. Harus dapat di bezakan antara false breakout, proses breakout dan clean breakout. Untuk Setup CSR100, price mesti membuat clean breakout (betul2 breakout & bukannya proses breakout atau false breakout) dan seterusnya membuat significant high (HH) atau significant low (LL). Clean breakout juga boleh di lihat berdasarkan pergerakan prices (jumlah pips) ketika tembus support & resistance sehingga ke next support & resistance. Lebih besar TF, biasanya lebih besar jumlah pipsnya. Sila rujuk dan study chart2 yang saya postkan. Dengan praktise yang berterusan saya pasti dan yakin, anda akan faham apa yang di katakan clean breakout.

No comments:

Post a Comment